6 Tips om uw tapijt grondig te reinigen

6 tips om uw tapijt grondig te reinigen

Heeft u ook een tapijt waar u of uw kinderen wel eens op morsen, zitten er kruimels van die heerlijke koekjes tussen uw tapijt of liep uw hond er met zijn vuile poten over? We kennen het allemaal. Of uw tapijt nu in de woonkamer, kinderkamer of eetkamer ligt, er lijken altijd wel kruimels in te kruipen of het wordt vuil. Ook een vlek op uw tapijt is snel veroorzaakt.

Uw tapijten goed onderhouden is belangrijk. Niet alleen om uw huis proper te houden maar ook tegen stof en ongedierte. Uw vloerkleden regelmatig stofzuigen is een must. We raden u echter ook aan om af en toe uw tapijt eens grondig schoon te maken. Wij zetten 6 tips op een rijtje.

  1. Stofzuig alle kanten van uw tapijt

De meest voor de hand liggende tip is het stofzuigen van uw tapijt. Eenmaal per week stofzuigen is een minimum. U stofzuigt zowel de bovenkant als de onderkant van uw tapijt. Vergeet ook zeker niet om de vloer onder uw tapijt te stofzuigen. Nu dat het meest oppervlakkige vuil van de vloer en het tapijt weggezogen is kan u beginnen aan de grondigere reiniging.

  1. Verlucht

Uw tapijt ligt altijd binnen en vangt stof en geurtjes op. Laat uw tapijt buiten verluchten. Hang het aan een wasdraad of boom. Als u een mattenklopper hebt, kan u meteen ook uw tapijt eens uitkloppen. Klop niet te hard zodat de kettingdraden van het tapijt niet beschadigd worden.

  1. Behandel vlekken zo snel mogelijk

Een vlek behandelt u zo snel u kan! Hoe sneller u handelt, hoe groter de kans dat u de vlek volledig kan verwijderen. Dep de vlek zoveel mogelijk weg. Dat doet u met absorberend papier zoals keukenrol of een witte propere doek. Zorg dat u een op- en neerwaartse beweging maakt en dat u niet wrijft.

 Maak de doek wat nat met lauw water. Vervolgens dept u op de vlek en wringt u de doek uit. Leg de natte doek op de vlek tot dat die verdwenen is. Verdwijnt de vlek niet en blijft die hardnekkig zichtbaar op het vloerkleed? Probeer de vlek te verwijderen met een tapijtreiniger. Let ook hier op, dat u dept!

  1. Verplaats uw tapijt

Ligt uw tapijt al maanden op dezelfde plek en loopt u al maanden over dezelfde hoeken en stukken van uw tapijt? Dat kan blijvende sporen veroorzaken. De plaatsen waar u regelmatig over loopt, gaat het vloerkleed na verloop van tijd platter liggen. Roteer uw tapijt regelmatig. Verzet ook meubels die op het tapijt staan regelmatig. Door tafels, stoelen of zetels te verplaatsen, kan je blijvende sporen vermijden.

  1. Koop betrouwbare producten

Er bestaat een heel artisanaal aan reinigingsproducten. Een weg vinden tussen dat aanbod is niet gemakkelijk. Niet alle producten zijn even betrouwbaar, sommigen kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw tapijt en uw gezondheid. Het is nooit aangeraden om tapijten nat te maken. Het beste is om altijd plaatselijk schoon te maken. Zeer zachte kwaliteiten, gemaakt uit polyester (die zeer zacht aanvoelen) maak je het beste nooit nat, indien u dit wil doet, maakt het kans dat de vezels gaan liggen.

Vraag raad aan de winkelier. Een goede tip is om een nieuw product uit te testen op een klein hoekje van het tapijt. Op die manier kan u zien hoe uw tapijt reageert op dat product.

  1. Vraag het aan een professional

Een tapijtreiniger komt ter plaatse bij u thuis of u brengt uw tapijt naar hen. Een tapijt laten reinigen is niet goedkoop en kost snel tussen de 50 en 100 euro. Het is niet altijd nodig om uw vloerkleed te laten reinigen door een professional. Wanneer u uw tapijt goed onderhoud, kan u het zelf reinigen.

Wat met een hoogpolig tapijt?

Maak u geen zorgen, een hoogpolig tapijt reinigen is niet moeilijker dan een gewoon tapijt. Het meeste vuil krijgt u weg door een of tweemaal per week te stofzuigen, net als bij een normaal tapijt.  Daarnaast kan u speciale stofzuigerborstels voor hoogpolige tapijten gebruiken. Deze komen vaak standaard bij stofzuigers. Net als bij elk ander tapijt, dient u vlekken ook snel te verwijderen door te deppen.

Schoonmaken maar!

Hebt u nog vragen over het reinigen van uw tapijt? Bent u toch nog niet zeker over de juiste aanpak? Contacteer ons en wij helpen u graag verder!

Voor meer tips, blijf onze blog volgen of abonneer u op de nieuwsbrief.

Volgende lezen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.